Blog


A Föld Napja, az Aqua Land mindennapjaiban!


A Föld Napja - Április 22. 
Egy nap a holnapért!


2024-ben újra fókuszban a műanyagok, a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

 A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztet a Föld határainak átlépése is, arra, hogy ideje cselekedni - legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük ma!

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.

Mit tehetsz Te?

Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.

Mit tehet az Aqua Land Csapata?
Még többet a közszolgálat mentén, szellemiségünkhöz hűen, a társadalmi felelősségvállalás elkötelezettjeként, egész éves megnyilvánulásokon keresztül, a környezetvédelem égisze alatt. 

Mit jelent ez  konkrétumokban? 
 • Április 20.tól Re-pohár rendszert vezettünk be fürdőnkben. 
 • A szemetet több éve szelektíven gyűjtjük. A válogatás után kollégáink a műanyag hulladék kezelését préseléssel kombinálja, a hatákonyabb elszállítás okán.
 • Az évelő és egynyári növények folyamatos ültetése, pótlása a beporzó rovarok létéhez és az esztétikus, természetes környezet biztosítása miatt. 
 • A fák, cserjék ültetése a zöldövezeti környezet biztosítására. Az ősfák (több, mint 40 éves fák is vannak a területen) egészségének megóvása. Szemléletünk szerint mindent növényt, fát megóvunk a természetes flóra fenntartása érdekében, ahol az emberek a természet éltető energiájában pihenhetnek. Az elkorhadt fákat felaprítjuk és a kemping területén található tűzrakóhelyen tároljuk, melyeket vendégeink térítésmentesen használhatnak a szabadtéri főzéshez, sütéshez.
 • Fáink, patakrendszerünk sok állatnak adnak otthont, mint például harkály, vadkacsa, sikló, béka, halak.
 • A Tókert Csárdában magaságyásban fűszernövényeket termesztünk.
 • A szaunaprogramokhoz szükséges gyógynövények termesztéséhez szükséges első lépéseket megtettük. Készül az újabb magaságyás. 
 • A szaunaestek alkalmaival facebook csoport léterehozásával támogatjuk a "Telekocsi" utazást fürdőnkbe. 
 • Masszázstermeink elnevezéseit és kialakítását a 4 alapelem ihlette, melyek közül az egyik a Föld.
 • Hasznosítjuk a termálvíz geotermikus hőjét, példáulfűtésre.
 • Zuhanyzóink víztakarékosak.
 • Napelemeket használunk.
Harmóniában egész évben a természettel, az Aqua Land tulajdonosi szemléletének köszönhetően, a kollégák egész éves, körültekintő, környezettudatos munkavégzésével, Küldetésnyilatkozatunkhoz hűen. Küzdelem az eldobható műanyagok ellen:

AQUA LAND RE-POHÁRRAL
Kérd az Aqua Land design-nal ellátott tartós poharát Mediterrán Bisztrónkban és Caracalla Bárunkban! 500 Ft letéti díjért tokent adunk. Távozáskor a pohár leadása után dönthetsz a token megtartása mellett, a következő látogatásodig, vagy lefogyaszthatod a token árát, azaz az 500 Ft-ot. AQUA LAND KULACCSAL
Vásárold meg kedvező áron, így mindig kéznél lesz, ha Keve Gyöngye ásványvízünkből vagy gyógyteánkból fogyasztanál például a Vitál Központban.  
 

Víz Világnapja tanulmányi kirándulás az Aqua Land-ben!

Március 27.-én fürdőnkben megrendezésre került a Víz Világnapja alkalmából meghirdetett tanulmányi kirándulás. Meghívásunk - a társadalmi szerepvállalásunk, társadalmi felelősségvállalásunk mentén - a helyi-, és környékbeli iskolák osztályainak szólt.

A sok más program mellett köszönjük hogy időt szakítottak eseményünkre

• a ráckevei ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola 4.c osztálya, 2.b osztálya, 3.b osztálya, 1.c osztálya és 1.b osztálya valamint az őket kísérő pedagógusok.
• a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola 8.b osztálya és a kísérő pedagógusok.
• a lórévi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Általános Iskola minden osztálya és a kísérőpedagógusok.

A program során a csoportokat Karczagi Sándor ügyvezető igazgató fogadta, majd beszámolójában beszélt természeti kincseinkről, működésünkről, a fürdő vízgazdálkodásáról, a környezettudatos megközelítésekről, kútjainkról. Emellett felhívta a figyelmet a Víz Világnapja alap szellemiségében megfogalmazott szemlélet fontosságára és a 2024-es év üzenetében foglaltak jelentőségére. Ezt követően helyszín bejáráson vettek részt a diákok. A séta során, az alapesetben látogatók előtt elzárt kutakat nézték meg, vizet kóstoltak (a 400 méter mélyről és az 1000 méter mélyről feltörő változatot is), megtekintették a két kültéri medencét (egy gyógyvizes és egy termálvizes medencét), valamint a patakrendszerünket, ahová az elhasznált, de megtisztított vizet tereljük, hogy a folyamat végén ismét visszaadjuk a természetnek.

A felhívásunkban kértük a jelentkező osztályokat, hogy készítsenek egy A1 méretű rajzot a Víz Világnapjának ez évi üzenete témáját feldolgozva. A rendkívül kreatív alkotások a tavaszi szünet idején megtekinthetők fürdőnk főrecepciójának aulájában, illetve ide, Facebook oldalunkra is feltöltjük ezeket.

Azok az osztályok, akik a látogatásuk után, a fürdőnk által kiküldött kérdőívet (a látogatás során elhangzott információk alapján) helyes válaszokkal visszaküldik részünkre, strand belépőjegyet nyerhetnek, mellyel egy jó hangulatú strandolással zárhatják nálunk az idei tanévet.

Köszönjük még egyszer az aktivitást, a nyitottságot és a részvételt! Szeretettel (vissza) várjuk a 2025.-ös Víz Világnapja rendezvényünkre a környék iskoláinak diákjait, pedagógusait.

 

Téli feltöltődés termális élményekbe csomagolva, kedvező áron!

Januári feltöltődés egy termálfürdő közvetlen közelében és szolgáltatásaival, Ráckevén!

Az új év kezdetén, a nagy elhatározások és lendületvétel idején jogosan érezhetjük magunkat fizikailag fáradtnak, esetleg kimerültnek. Az évzárással, ünnepléssel töltött napok, hetek többnyire nem a pihenésről szóltak, mint inkább a szórakozásról, találkozásokról.

Mindennek helye van az éves körforgásban, így most annak is, hogy adjunk magunkat egy-két napot kicsit távolabb a mindennapoktól. Egy kis elvonulást a Budapesttől 40 km-re található csodás Duna-parti városban, Ráckevén!

Termálfürdőnk és kapcsolódó szálláshelyeink ideálisak az itt tartózkodásra. A termálvíz, gyógyvíz, szaunázás, masszázs és gyógyászati szolgáltatások mellett közel 5 hektáros parkunk természetközeli nyugalma, kényelmes apartmanjai megfelelő bázis lehetnek az idelátogatók számára. Mindezek kiegészülhetnek a város látnivalóival, Csónakos piacával (szerdán és szombaton). A piactér más napokon tökéletes sétányként funkcionál, közvetlenül a Duna partján, hattyúk, vadkacsák társaságában.

Most érdemes foglalni villaparkunkba!
2 nap foglalás esetén a 3. nap INGYENES!


Az ajánlat részleteiről ITT tájékozódhatnak. 

Pihenés, feltöltődés Ráckevén kedvező áron, termális élményekbe csomagolva! Ízelítőként néhány fotó: 

1. Az est fényei a Csónakos piac helyszínén, a Szegedi Kis Istvány sétányon. A fotót készítette: Joó Katalin


2. Termálvizes ülőmedence a Vitál Központban.


3. Kevei Gyógyvizes élménymedence a Fedett Fürdőben. A Kevei Gyógyvíz jótékony hatásairól ITT olvashatnak.


4. Négysávos úszómedence a Fedett Fürdőben.


5. A szaunaprogramok egyik helyszíne a Vitál Központban található Solaris szauna. Képzett szaunamestereink dallamokban, illóolajokban gazdag, látványos és hatékony legyezésekkel készülnek a hét minden napján. A programok között citromos, sós és mézes bőrápolás zajlik. A Vitál Központban korlátlan Keve Gyöngye ásványvíz-, és gyógytea fogyasztást biztosítunk.


6. Kültéri Caracalla termálvizes élménymedence, nappal.


7. Kültéri Caracalla termálvizes élménymedence, pénteki és szombati vízi mozik helyszíne.

Nagy érdeklődés övezte a XI. Harvia - Saunabau Országos Szaunamester Bajnokság ráckevei fordulóját!

A már hagyománnyá vált bajnokság első fordulójának az idén tizenegyedik alkalommal adott otthont fürdőnk. Ez alkalommal is sok vendéget vonzott a Szaunaclub.hu szervezésében megrendezésre kerülő esemény.
A versenyprogramokat a "szerelem" vagy a "horror" téma mentén komponálták meg a versenyen résztvevő mesterek.


A delegált zsűri tagjai voltak:
Dankovics Zsuzsi,
Hollódi Gergely,
Kovács Tímea,
Orendi János,
Tótfalusi Roland,
Török Sándor
Zsebedics Tibor.

Fürdőnk wellness menedzsere, Selettye János, aki immáron a háttérből irányítja a szakmai munkát, nagy megelégedettséggel mesélt az elmúlt két napot felölelő bajnokságról. Mind a versenyzők, mind a vendégek egy jó hangulatú, a versenyprogramok mellett különleges közönségprogramokkal gazdagon tűzdelt hétvégét tölthettek nálunk.

Mint azt korábban megírtuk fürdőnk szaunamesterei is elindultak ezen megmérettetésen. Varga Zsolt egész heti betegsége ellenére elvállalta a szereplést. Egy nagyon kreatív és szép programot készített, büszkék vagyunk rá.
Herczog György élete első versenyét az 5.helyen zárta. Gujka Ferenc majdnem dobogósként a 4.helyen végzett. Fürdőnk fiatal, tehetséges szaunamestere Szabó Gergő Vajk, a 2. helyen szerzett elismerést. Schwarcz Bernadett a női kategóriában a 4. helyen végzett, egy nagyon szép programmal.
Nagyon büszkék vagyunk az egész csapatra.

A verseny, dobogós végeredményei :

Női kategória: 
1. Pető Zsanett
2. Váradi Natália
3. Barabás Éva

Férfi kategória:
1. Polner Ferenc
2. Szabó Gergő Vajk
3. Váradi Zsolt

Köszönjük, hogy itt voltatok, találkozzunk jövőre is! 


VISSZATEKINTÉS A II. AQUA LAND SZAUNA GÁLA RENDEZVÉNYÜNKRE

Szaunagálánk sikeresen lezajlott szeptember 22. és 24. között, melyen 30 szaunamester vett részt, akik az ország több pontjáról érkeztek. A versenyprogram kritériumaiban és a zsűri összetételében is formabontó változtatással zajlott a háromnapos rendezvény. A hétvége jó hangulatban, sokszínű versenyprogram és közönségprogram bemutatásával telt.

A versenyprogramok kritériumairól:
olyan programokkal készültek a résztvevő mesterek, melyek a szauna falai között erőteljesen közvetítettek egy életérzést, egy gondolatot egy témát, a szaunamester olvasatában, egyéni közlésében. A szaunaprogramok "speciális-klasszik" stílusban, jelmez és szauna díszlet nélkül kerültek bemutatásra, 12 percben.

A zsűriről:
ez alkalommal, a nyolctagú zsűri tagjait a szakma jeles képviselőiből és fürdőnk szaunázó törzsvendégeiből választottuk. Az idei verseny speciális versenyprogramjai összetett szempontrendszer mentén kerültek véleményezésre, pontozásra. A versenyprogramokkal kapcsolatos észrevételeket, meglátásokat, értékeléseket a zsűri közvetlenül megosztotta a mesterekkel. A gála zárónapján "Megfelelt" értékeléssel, oklevél átadásával ismertük el a befektetett munkát és a részvételt.

Selettye János wellness menedzserünk összefoglalója a rendezvényről: 
" Fürdőnk szaunamesterei Ecker Évi és Szabó Gergő Vajk különlegesen kiváló minősítést kaptak, továbbá Békési Erik, Pachmann Mónika, Pető Zsanett, és Szívós László mesterek szintén különlegesen kiváló minősítésben részesültek. Erdélyi László 1 ponttal maradt le ugyanezen kategóriáról, így ő kiváló értékelést kapott, ugyanúgy mint Herczog György szaunamesterünk. Fejér Péter és Szíjártó Ákos megfelelő minősítéssel zárták a gálát, Gujka Ferenc szaunamesterünk jól megfelelt minősítést kapott programjára.

A zsűri különdíjjal jutalmazta Valovics Vivien Pankát, aki fiatal kora ellenére öreg rókákat meghazudtoló módon találta meg a rést a pajzson. A versenyszabályzatban csak két kézzel végezhető technika volt alkalmazható, Panka a tiltott egykezes elemek két kezessé integrálta hatalmas meglepetést okozva ezzel. A zsűri szintén különdíjjal jutalmazta fürdőnk szauna mesterét Szabó Gergő Vajkot aki fiatal kora ellenére az egyik legkülönlegesebb témát adaptálta a szaunába, profi módon.

Mind a mesterek, mind a vendégek nagy örömmel fogadták az újítást, ezért jövőre is marad a "klassziknak" ezen speciális formája.Nagyon szépen köszönjük a mestereknek és a zsűrinek a részvételt és nem utolsó sorban a vendégeknek, hogy kiemelt figyelemmel és jelenléttel kísérték rendezvényünket ."

A zsűri tagjai: Bartha Ferenc, Egri Csaba, Horváth Gabriella, Kerékgyártó Zsolt, Kovács Mihály, Monoszlainé Bors Ági, Orendi János, Pocsaji Miklós . Szervező: Selettye János.A gála mesterei: 
Aureliano Laurenzi, Asperján Dávid, Békési Erik, Botos András, Devecsei Péter, Ecker Éva, Erdélyi László, Fejér Péter, Godó Ágnes, Gujka Ferenc, Herczog György, Hruskó Csaba, Illés Tamás, Kis Hypó, Kovács Gábor, Náday-Tauber Aliz, Nagy Szabina, Pachman Mónika, Pető Zsanett, Pritz László, Sántha Beatrix, Simon Imre Márton,, Szabó Gergő Vajk, Szalai Csaba, Szaniszló Erika, Szivós László, Szíjjártó Ákos, Tarján Gergely, Valovics Vivienn Panka, Váradi Natália, Váradi Zsolt.


 

Ráckevei diadal a szaunamester bajnokság debreceni fordulóján


Fürdőnk szaunamestere, Selettye János, a X. Harvia Országos Szaunamester Bajnokság több fordulós versenye után elnyerte az I. helyezettnek járó díjat. 

A jubileumi verseny korábbi fordulói, a hazai szaunaélet meghatározó helyszínein zajlottak:
Aqua Land Termál-, és Élményfürdő Ráckeve,
Várkert Fürdő Pápa,
Magyarhertelend,
Zalakarosi Fürdő.

A döntőbe, a női és férfi kategória összesített első öt helyezettje jutott, továbbá a zsúritagok egy női és egy férfi szaunamesternek adtak lehetőséget a megmérettetésre. A versenyzők, a korábbi fordulók alkalmaival konkrét téma meghatározás mentén kreálták meg versenyprogramjaikat, most mindenki szabad kezet kapott a témaválasztásban. Az előírás szerint egy show-, és egy relax programot kellett bemutatni.
 
"Hetekig nem tudtam mit kezdeni ezzel a szabadsággal. Valahogy könnyebb volt téma meghatározáson belül ötletelni. Aztán a párom, (Bakó Emese szaunamester) mutatott egy dalt, mely ihletett adott. A beytárvilág megidézését választottam, középpontba állítva az áhított szabadságot. Úgy gondoltam, ha már szabdságot kaptunk, szóljon a program is erről. Megvolt a show programom alapja, iránya, vonala, melyre tovább fűztem a zenéket, jelmezeket, törekedve a szórakoztatásra."  - mondta Sellettye János.

A show programban felcsendülő zenei részletek:
Deap Forest: Kisangyalom
Várkonyi Csibészek: Lekapcsolom a villanyt
Speranta: Ha megfogom az ördögöt, Kis Kece lányom
Jelmezek: 
Autentikus vonalat képviselve, pipázó öreg parasztbácsiként kezdte programját, ezután az unokát formálta meg,  helyet csinálva az örökölt sors témájának. A humoros részt a roma idős asszony karakterével zárta. 
Illatok: 
Palo Santo pipafüst, frissen vágott levendulacsokor, levendula és édes narancs olajok, levendula és menta.

A versenyre komponált relax program, a János által képviselt, új értelmezésű szaunaprogramok külön kategóriájává vált. A program teljes ideje alatt hallható az előzetesen rögzített saját narrációja. Egy teljes történet, meseszerű szövéssel, megnyugtató, lassú tempóban. 

"A nyírfa, a szaunázás világának egyik meghatározó eleme, mind illatával, mind a nyírfaágból készült virgács kapcsán, ezért lett a programom központi eleme. Egy történetet mesélek el a nyírfa életéről, életciklusairól, párhuzamokat vonva az emberi létezés bizonyos szakaszaival. Az élet körforgása, sőt az újjászületés misztériuma is megjelenik, a változás, az átalakulás elengedhetetlen folyamataival."

A program során a kellemes, lágy legyezés együtt élt a történettel, a virgácshasználat, a megfelelő időben megjelenő "nyírfaeső" gondolatban a szaunán kívülre vitte az élményt, majd a program végén valós visszatérésben lehetett részük a jelenlévőknek.

A relax program illatai: 
nyírfavirgács leve, levendulacsokor párolása, havasi boróka (füstillat), nyírfalé – nyírfaeső.

A versenyprogramok bemutatásra kerülnek, a július 7.-ei szaunaestünkön.
https://www.aqua-land.hu/Vital_kozpont/Programok6/Pentek_esti_szauna_show5.html

Gratulálunk Jánosnak a kiváló helytállásért, a folyamatosan megújuló kreativitásához, köszönjük a befektetett energiát, munkát mellyel fürdőnk hírnevét is erősíti. 
Balneoterápia, avagy gyógykezelések a gyógyvíz erejével

A balneoterápia latin szóból ered: balneum, jelentése: fürdő, mely alatt gyógyvizekkel történő kezeléseket értünk. Ebbe beletartozik -  a fürdőzésen kívül-, a gyógyvízben végzett gyógytorna, az ivókúra, a vízsugár masszázs és iszapkezelés is. A balneoterápia hatékonysága a víz felhajtóereje és hőfoka, valamint a benne oldott ásványi anyagok kedvező hatásán alapul. Olyan betegségek kezelése történik a balneoterápia során, melyeknél a gyógyhatást elsősorban a vízben lévő ásványi anyagok és nyomelemek jelenléte teszik lehetővé.A balneoterápia, mint „vizes” gyógymód nem összekeverendő a hidroterápiával. A hidroterápia a „hydros” - jelentése víz - szóból származik. Ebben az esetben a víz hőhatását, mechanikai tulajdonságait használják a gyógyításra. Jó példa a hidroterápiára a Kneipp kúra, melyről következő blogbejegyzésünkben olvashatnak részletesebben.Most vegyük sorra röviden, hogy hogyan is hat a víz a szervezetünkre?
Milyen fiziológiai összefüggések állnak a jótékony hatásai mögött, melyet az ásványi elemekben gazdag gyógyvíz egyedi módon támogat. Ismerjük meg a fizikai hátterét a gyógyító, stimuláló hatásoknak

Hidrosztatikai nyomás
A víz fizikai jellemzői komplex hatással vannak a szervezetre. Amennyiben vállig a vízbe merülünk, a hidrosztatikai nyomás jelentősen megemeli a vénákban a visszaáramló vér mennyiségét, és a visszaáramlás sebességét. Serkenti a vizeletkiválasztást és növeli a vértérfogatot. Az izomzat feszülését jótékonyan oldja a víz nyomása, ami különböző kiegészítő eljárásokkal (víz alatti sugármasszázs, örvényfürdő, stb.) tovább fokozható.
 
Felhajtóerő
A vízben érvényesülő felhajtóerő lehetővé teszi a szárazföldön nehezen mozgó betegek számára is a mozgást. Így ideális terepe az erősen elhízottak, de akár a súlyos izomgyengeségben szenvedők kezelésének is. Sérülések, műtétek után a víz segítségével sokkal hamarabb megkezdhetők a mozgáspálya növelését célzó gyakorlatok, melyek így minimális izomerővel is megvalósíthatók.
 
Közegellenállás
A víz ellenállása révén izomerősítésre is alkalmas a rehabilitáció megfelelő szakaszában.

Hőmérséklet
Amint a vízbe merülünk, a legelső érzékelhető tulajdonság számunkra a víz hőmérséklete lesz. Semlegesnek a 34-36 ◦C-os vizet érezzük, az ettől eltérő hőmérsékletű közeg már sokféle változást beindít a szervezetben. Meleg vízben megugrik a pulzusszám és csökken a vérnyomás, de a meleg víz fájdalomcsökkentő, izomrelaxáló szerepe is jelentős. Krónikus gyulladások esetén igen jótékony, ám az akut gyulladást fokozhatja.
 
Ezúton ajánljuk figyelmükbe fürdőnk balneoterápiával összefüggő, gyógyvizes kezeléseit, melyeket akár OEP támogatással is igénybevehetnek:
 
Vízitorna: 30 perces, intenzív, speciális vízi eszközökkel is végzett mozgásgyakorlatok, melynek során a víz felhajtóerejének segítségével a mozgás könnyebben kivitelezhetővé válik. A gyógyvíz hatására a merev ízületek könnyebben kilazulnak, miközben az izomzat megerősödik.

Tangentor/hidromasszázs: A kezelést általában 600 liter víz befogadású ún. orvosi kádban, tangentor készülékkel végzik. A kád 1 méter széles, 2 méter hosszú. A kádat körbejárhatóan, általában a kezelőhelyiség közepén helyezik el. A kezelést 1-1 atm nyomású, változtatható sugár formájú vízsugárral végezzük. A víz hőmérséklete 34°C. A víz alatti sugármasszázs átlagos kezelési ideje 15 perc.


 
Ülőfürdő beltéri és/vagy kültéri gyógyvizes medencénkben:
Fedett Fürdőnk gyógyvizes medencéjében élményelemek is segítik a gyógyulást és a pezsdítő élményeket. Vízköpők, buzgárok masszírozhatják hátunkat, nyakunkat.
Kültéri gyógyvizes medencénk egy minden évszakban csodás kertben található és szinte mindenféle időjárási körülmény között élvezhető benne a kúraszerű ülőfürdő.


 
Gyógyászati kezeléseink igénybevételével kapcsolatban "Gyógyászat" menüpontunkban tájékozódhatnak: http://aqua-land.hu/Aqua_Spa/Gyogyaszat.html
 

 

Gyógyulást hozó gyógyvizünk, a Kevei Gyógyvíz

Gyógyulást hozó vizünk, a Kevei Gyógyvíz

Gyógyvizes fürdőnk történetét a véletlen kezdte el írni: 1973-ban az olajkutató vállalat olajkutató fúrásokba kezdett a területen, mely helyett termálvíz tört fel.  A kút szabadba ömlő vizéhez jártak a helyiek, akik sorra fedezték fel a fürdőzés gyógyító hatásait. Akkoriban még nem volt ismeretes pontosan milyen összetételű vizet találtak…

ÁNTSZ keretein belül működő Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság, a kútból feltörő vizet termális ásványvízzé, majd a 2007. év folyamán lezajlott hosszú kutatómunka és laboratóriumi vizsgálatok alapján 2007. december 06-án gyógyvízzé nyilvánította.

A kémiai analízis során a nyomelemek közül a metabórsavat és a metakovasavat mutatták ki. A metabórsavnak a csontképzésben van szerepe. Hiánya esetén a kalcium és magnézium ürítés fokozódik, mely növeli a csonthiány esélyét. A metakovasav biológiai hatására vonatkozóan kevés irodalmi adat áll rendelkezésre. Egyes vélemények szerint elsősorban a bőrre hat, javítja a bőr regeneráló és ellenálló képességét, csökkenti a bőrviszketést. A nátrium kloriddal együtt a kötőszövet folyadék megkötő képességének növelésével a bőrt feszesebbé teszi. Egyes irodalmi adatok a metakovasavnak gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak.

KEVEI GÓGYVÍZ ÖSSZETÉTELE
 
  mg/L Mmol/L egyértékű ionban kifejezve  
Kálium 14.0 0.36 2.22
Nátrium 343 14.91 91.87
Ammónium 3.6 0.2 1.23
Kalcium 9.7 0.49 3.02
Magnézium 3 0.25 1.54
Vas 0.18 0.01 0.06
Lítium 0.09 0.01 0.06
Kationok összege 374 16.23 100.0
Klorid  101 2.85 17.75
Jodid 0.11 0.00 0.00
Bromid 0.09 0.00 0.00
Fluorid 0.3 0.02 0.12
Hidrogénkarbonát 804 13.18 82.07
Szulfid 0.07 0.00 0.00
Foszfát 0.26 0.01 0.06
Anionok összege 906 16.06 100.0
Metabórsav 3.2    
Metakovasav (sziliciumdioxid) 29    
Szabad szénsav 15.6    
Oldott oxigén 0.98    
Összesen: 1328 32.29  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A biológiai hatásokat figyelembe véve ezzel az ásványvízzel a következő esetekben javasolt a fürdőkúra.
 
Porckorong bántalom (discopathia)
Gerinc kopásos megbetegedés (spondylosis, spondylarthrosis)
Végtagizületi kopás (arthrosis)
Idült lágyrész reumatizmus
Ín gyulladás (tendinitis) ínhüvelygyulladás (tendovaginitis)
Nyálkatömlő gyulladás( bursitis) szalag gyulladás (ligamentitis)
Idült izületi belhártyagyulladás (synovitis)
Idült tenisz és golfkönyök (entesitis)
Csontok mészhiánya (osteoporosis)
Idült petefészek gyulladás (oophoritis)
Idült méh körüli gyulladás (parametritis)
Idült prosztata gyulladás (prosztatitis)
Idült bőrgyulladás, pikkelysömör.
Izületi mozgáspálya beszűkülés előkezelése, műtétek és sérülések utókezelése.

Fürdőnk nevében a termál és élmény szavak kaptak helyet. Az Aqua Land Termál-, és Élményfürdő nevéhez méltóan, valamint küldetésnyilatkozatában foglaltak szerint célkitűzései közé tartozik az emberek pozitív szellemi és fizikai állapotának elérése. Céljaink beteljesítésének elengedhetetlen eleme természeti kincsünk, a gyógyvíz, de emellett minden más feltételre is gondunk van, amelyek biztosítják a hozzánk érkező vendégek élményalapú kiszolgálását. Büszkék vagyunk rá, hogy a közel 5 hektáros területen lévő fákat sikerült évtizedek óta megóvnunk ezzel otthont biztosítva a madaraknak, valamint  ideális, természetközeli állapotokat teremtettünk a kültéri fürdőzéshez, gyógyfürdőzéshez. A zöld felületek maximumon tartása, gondos ápolása, a növényvilág évszakokhoz igazítása elengedhetetlen feltételei, e páratlan természeti kincs méltó környezetének kialakításához.

Fürdőnk gyógyászati szolgáltatásai az egészség megőrzésében, a kialakult problémák kezelésében nyújthat természetes segítséget. Szakorvossal történt egyeztetés után, kiegészítő terápiaként javasoljuk gyógyvizes kúráink igénybevételét.

A Kevei Gyógyvízről további információkat a http://aqua-land.hu/Kevei_Gyogyviz.html menüpontunkban találnak, gyógyászati szolgáltatásainkról a http://aqua-land.hu/Aqua_Spa/Gyogyaszat.html oldalunkon olvashatnak.


 

Gyógyító vizünk a Kevei Gyógyvíz

Magyarország, a gyógyvizek országa

Magyarország gyógyvizeinek azokat a magyarországi ásványvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak, és számukra az ásványvíz, vagy a gyógyvíz megnevezést engedélyezték.  A magyarországi fürdőkultúra több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az egykori fürdőépületek romjai, a freskók és a mozaikok is bizonyítják, hogy már a rómaiak is felfedezték, sőt használták is ezeket a gyógyforrásokat. Magyarország világszerte ismert gyógyvizeiről, amelyek turisztikai szerepe jelentős.


Kép: termalfurdo.hu
 
A gyógyvizeket hőmérsékletük alapján, 30 °C alatt hideg, az ezt meghaladókat meleg víznek (hévíznek vagy termálvíznek) nevezzük. A mélyfúrású kutak vizét csak akkor nevezzük termál- vagy hévíznek, ha hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot.
 

Ráckeve természeti kincse, a Kevei Gyógyvíz!

1973-ban az olajkutató vállalat olajkutató fúrásokba kezdett a területen, mely helyett termálvíz tört fel.  A kút körül kialakított beton teknőben előszeretettel mártóztak a helyiek és sorra fedezték fel a fürdőzés gyógyító hatásait.  1975-re a Vízügyi Vállalat beruházásában megépült a termál strand 2 db ülő és 1 gyermekmedencével.

Az Aqua Land területén található kút 1040 m mélységből feltörő 47 Celsius fokos gyógyhatású termálvizét az ÁNTSZ keretein belül működő Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság – tekintve, hogy a víz hőmérséklete eléri a meghatározott 30 Celsius fokot és ionösszetétele az 1000 mg/liter határértéket meghaladja – termális ásványvízzé, majd a 2007. év folyamán lezajlott hosszú kutatómunka és laboratóriumi vizsgálatok alapján 2007. december 06-án gyógyvízzé nyilvánította. A ráckevei gyógyvíz a nátrium magas hidrogénkarbonát tartalma, hőfoka miatt mozgásszervi problémák esetén nyújt segítséget.Fürdőnk két gyógyvizes medencével várja Vendégeit. A III-as számú kültéri medencénk évszaktól függetlenül egész évben elérhető, de természetesen a Fedett Fürdőben is található egy gyógyvizes medence, mely élmény elemekkel - tangentoros vízsugárral, vízköpőkkel, buzgárokkal - gazdagítja a gyógyvizes pezsgést. 


III-as kültéri gyógyvizes medence, fűtött köntöstárolóval

Kapcsolódó gyógyászati szolgáltatásaink a balneoterépia, a víz alatti vízsugármasszázs és a víz alatti csoportos gyógytorna. 


Fedett Fürdőnk gyógyvizes élménymedencéje
 

Gyógyvíz, a természetes gyógyír

A napos időben érdemes a  gyógyfürdők kültéri medencéiben fürdeni, mert a napsütés hatására a szervezetben D-vitamin keletkezik, ami nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, ami pedig a csontok erősödéséhez szükséges. Ha a szervezet D-vitamin-szintje alacsony , akkor a bevitt kalcium  10-15 százaléka képes csak felszívódni. Speciális bioenergetikai információ-hordozók a gyógyvizek és a tengervíz (sőt a barlangok is), melyeket a megfelelő gyógyvíz-kúrák során alkalmazhatók. A különböző összetételű gyógyvizek különböző betegségek, terápiák alkalmazását teszik lehetővé, de nem minden gyógyvíz alkalmazható minden esetben!

Hogy milyen összetevőkkel rendelkezik gyógyvízünk, milyen panaszok és betegségek gyógyítására alkalmas, megtudhatják a következő linkre kattintva:  http://aqua-land.hu/Kevei_Gyogyviz.html. Gyógyuljon OEP támogatással! A fontos részletek itt: http://aqua-land.hu/Aqua_Spa/Gyogyaszat.html
 
Forrás: Wikipédia, aqua-land.hu, utisugo.hu, gyogymodok.bioenergetikus.hu